2017 are șanse mari să devină cel mai cald an din istoria măsurătorilor

de: Nicoleta Apostol
06 11. 2017

Anul 2017 se află în primii trei cei mai călduroși ani, potrivit cifrelor provizorii ale Organizației Mondiale a Meteorologiei.

Principalele discuții privind schimbările climatice ale ONU din acest an, cercetătorii de la OMM și-au prezentat raportul anual privind situația climei globale. Rezultatele studiului privind gazele cu efect de seră din ultimele săptămâni arată cum concentrațiile de CO2 din atmosferă au fost cele mai ridicate.

Oamenii de știință susțin că tendința pe termen lung a încălzirii, determinată de activitățile umane, continuă să rămână neschimbată. Ei spun că multe dintre evenimentele meteorologice cu care ne-am confruntat în a cest an poartă semnele distinctive ale schimbărilor climatice.

În timp ce noul studiu acoperă numai ianuarie 2016 – septembrie 2017, OMM declară că temperatura medie la nivel mondial a fost de 1,1 °C peste valoarea preindustrială. Acest lucru este destul de periculos și asta pentru că se apropie de pragul de 1,5 grade. Analiza sugerează că 2017 a ajuns la o temperatură mai mare cu 0,47 grade Celsius decât media din perioada 1981-2010.

„Ultimii trei ani s-au aflat în primii trei ani în ceea ce privește înregistrările de temperatură, ceea ce face parte dintr-o tendință de încălzire pe termen lung”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

Anul acesta s-a simțit cel mai tare aceste schimbări climatice în întreaga lume: temperaturi de peste 50 de grade în Asia, uragane aproape unul după altul  în Caraibe și atlantic, care au ajuns și până în Irlanda și secetă neîncetată în Estul Africii.

Oamenii de știință vor trebui să facă studii de atribuire pentru a lega în mod clar evenimentele specifice din 2017 de temperaturile în creștere. Dar ei cred că amprentele schimbărilor climatice trebuie văzute în evenimente cum ar fi cicloanele tropicale, unde mările mai calde pot transfera mai multă căldură către furtunile de adunare și creșterea nivelului mării pot face inundațiile mai dăunătoare.

Indicele Energiei Ciclone acumulate, care măsoară intensitatea și durata acestor evenimente, a înregistrat cele mai mari valori  în  septembrie. Plus că pentru prima două uragane de categoria 4 au ajuns în 2017 în SUA.

Uraganul Irma a fost o furtună de categoria 5 pentru cea mai lungă perioadă înregistrată. Indicatoarele de ploaie din Nederland, Texas, au înregistrat 1539 mm, cel mai mare record înregistrat vreodată pentru un singur eveniment din Statele Unite.

În contrast, seceta a afectat multe părți ale Africii și ale Americii de Sud. În Somalia, mai mult de jumătate din terenurile agricole au fost afectate cu efectivele reduse cu 40-60%. Peste 11 milioane de persoane se confruntă cu o nesiguranță alimentară severă în Etiopia, Kenya și Somalia.